Δεκ 6

Νέα εποχή για τις συντάξεις - συνέντευξη στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Έχουμε μπει σε μία νέα εποχή για τις συντάξεις στην Ελλάδα. Πλέον ο μέσος χρόνος έκδοσης μίας σύνταξης έχει πέσει στις 60 ημέρες, όταν στη Γερμανία είναι στις 74», τονίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» επισημαίνει ότι πάνω από το 95% των συνταξιούχων θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους, ενώ για αυξήσεις απαντά: «Δεν έχουν σχέση με τις εκλογές». Όσο για το χρόνο των εκλογών σημειώνει ότι «έχουμε φτάσει στην τελευταία στροφή». Το απώτατο χρονικό όριο που μπορεί να γίνουν είναι περί τα τέλη Ιουνίου του 2023».

Για τα μετεκλογικά σενάρια επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε στην πρωτοφανή κατάσταση η αντιπολίτευση να στηρίζει την απλή αναλογική, αλλά να μη θέλει συνεργασίες , πράγμα το οποίο απαιτεί η απλή αναλογική! Μπροστά σε αυτόν τον παραλογισμό, η ΝΔ λέει ξεκάθαρα ότι ζητά την αυτοδυναμία».

Για τις καταγγελίες σε κοινωνικές δομές και ΜΚΟ σημειώνει ότι «τελικός μας στόχος  πρέπει να είναι η αποϊδρυματοποίηση. Η έξοδος, δηλαδή των παιδιών από τα ιδρύματα». Για την υπόθεση με τις παραλείψεις στη δομή της Θεσσαλονίκης και τις παραιτήσεις του δ.σ, που ζητήθηκαν τονίζει ότι «τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας εμείς τον παρακαλέσαμε. Ήταν, ωστόσο, αναγκαίο να εκδοθεί πρώτα η έκθεση ελέγχου της ΕΑΔ, προτού προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες», ενώ προαναγγέλλει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το νέο δ.σ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τέλος για τις υποκλοπές απαντά ότι «είναι θέμα τιμής για τη Δημοκρατία, η υπόθεση να διαλευκανθεί. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα και λογικά βήματα. Όχι αραδιάζοντας ονόματα χωρίς, όχι μόνο αποδείξεις αλλά ούτε καν ενδείξεις. Έτσι δεν θα πάμε πουθενά. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Κύριε Χατζηδάκη, δε λένε να τελειώσουν οι καταγγελίες που απασχολούν την επικαιρότητα για ΜΚΟ, αλλά και  για κοινωνικές δομές που εποπτεύονται από το κράτος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι οι μηχανισμοί που δημιουργήσατε, το ότι όλα ήταν μέχρι τώρα ανεξέλεγκτα, ότι σήμερα ανοίγουν τα στόματα πιο εύκολα ή τι άλλο;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τομέας της παιδικής προστασίας έχρηζε παρεμβάσεων. Αυτό ακριβώς κάναμε από το 2019 και μετά, δημιουργώντας μία σειρά μηχανισμών, οι οποίοι συνέβαλαν είτε στην αποκάλυψη διαφόρων δυσάρεστων καταστάσεων είτε στη διευκόλυνση των καταγγελιών από τους ίδιους τους ανήλικους. Σε τι αναφέρομαι; Αναφέρομαι στην ενισχυμένη εποπτεία των δομών παιδικής προστασίας, με τη δυνατότητα που δώσαμε για παράδειγμα να παραγγέλνει αυτοψίες ο ίδιος ο Υπουργός. Αναφέρομαι στην αναμόρφωση του πλαισίου κυρώσεων, με τη δυνατότητα προσωρινής αντικατάστασης της διοίκησης του Φορέα, όπως έγινε στην Κιβωτό- δυνατότητα που συνάντησε αντιδράσεις από πτέρυγες της Βουλής, όταν τη φέραμε προς ψήφιση. Αναφέρομαι στα ειδικά μέτρα πρόληψης, όπως το Ποινικό Μητρώο για εργαζομένους στις δομές. Αναφερομαι στις ενισχυμένες προδιαγραφές λειτουργίας των δομών, με τη στελέχωση για παράδειγμα με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Οι αλλαγές αυτές δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε οι καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων να βγουν στην επιφάνεια!

Πόσο διατεθειμένος είστε να μπει το μαχαίρι πολύ βαθιά σε ότι αφορά στη λειτουργία των  ιδρυμάτων και των δομών; Τι ενέργειες προτίθεστε να λάβετε;

Δύο παράγοντες δείχνουν την αποφασιστικότητά μας: Πρώτον, το ότι δράσαμε εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής. Και, δεύτερον, το ότι προωθήσαμε όλες αυτές τις αλλαγές, πολλές φορές απέναντι ακόμα και στις έντονες αντιδράσεις διαφόρων πλευρών είτε εντός είτε εκτός Βουλής. Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Με όποια βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου κριθεί αναγκαία. Τόσο σε σχέση με τον οικονομικό έλεγχο των δομών, όσο και σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης και τους ελέγχους για πιθανή κακοποίηση ανηλίκων! 

Με τελικό στόχο;

Τελικός μας στόχος πρέπει είναι η αποϊδρυματοποίηση. Η έξοδος, δηλαδή, των παιδιών από τα ιδρύματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Δομές ήρθαν να καλύψουν ένα κενό που προϋπήρχε στην προστασία των ευάλωτων παιδιών. Η αποϊδρυματοποίηση, όμως, θεωρείται πλέον διεθνώς, ότι είναι η βέλτιστη πρακτική. Υπό την προϋπόθεση ότι και αυτή λειτουργεί με τον σωστό τρόπο. Και κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα γι’αυτό: Εφαρμόζουμε πολιτικές πρόληψης, ώστε κανένα παιδί ή και ενήλικας να μην οδηγείται σε ίδρυμα. Προωθούμε τις εναλλακτικές μορφές διαβίωσης, όπως οι Ξενώνες Αυτόνομης Διαβίωσης για νέους άνω των 15 ετών. Καθιστούμε την αποϊδρυματοποίηση βασικό στόχο των ιδρυμάτων. Και προωθούμε τη μετάβαση σε άλλου τύπου διαβίωση, όπως το οικογενειακό περιβάλλον, μέσω της ενίσχυσης των θεσμών της αναδοχής και της τεκνοθεσίας, οι οποίες θεωρούνται διεθνώς οι πλέον ενδεδειγμένες πρακτικές. Είναι, όμως, και θέμα νοοτροπίας η προώθηση της αναδοχής!

Τι συνέβη στη δομή παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία στη Κεντρική Μακεδονία; Γιατί ζητήσατε τις παραιτήσεις των μελών του ΔΣ; και γιατί  ενώ υπήρχε σε εξέλιξη έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ανανεώθηκε η θητεία του μόλις πριν από μια εβδομάδα;

Τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) εμείς τον προκαλέσαμε. Ήταν, ωστόσο, αναγκαίο να εκδοθεί πρώτα η έκθεση ελέγχου της ΕΑΔ, προτού προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες. Στην έκθεση, λοιπόν, αυτή διαπιστώθηκαν παραλείψεις και παρατυπίες στη λειτουργία της δομής, οι οποίες πρέπει να διαλευκανθούν. Για το σκοπό αυτό, ζητήθηκε και ελήφθη η παραίτηση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της δομής.

Τι μέλλει γενέσθαι στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας κεντρικής Μακεδονίας; Θα ορίσετε νέο ΔΣ;

Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και ελπίζουμε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα οριστεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Το νέο ΔΣ θα αναλάβει να αποκαταστήσει το κύρος του φορέα που επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και να υλοποιήσει τις συστάσεις της ΕΑΔ που προκύπτουν από το πόρισμά της. 

Πάμε λίγο στο θέμα των συντάξεων, όπου έχουμε θετικά νέα. Ο μέσος όρος έκδοσης έπεσε στους 2 μήνες από 18 που ήταν το 2019 και στους 22 μήνες που είστε στο υπουργείο έχουν εκδοθεί 470.000 συντάξεις. Πώς επιτεύχθηκε αυτό;

Επιτεύχθηκε με μία πολυεπίπεδη προσπάθεια: Ενισχύσαμε τους εργαζομένους του ΕΦΚΑ με 3.000 σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Προχωρήσαμε σε αυτοματοποιήσεις στην έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου. Φέραμε μεταρρυθμίσεις όπως η προκαταβολή σύνταξης, οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, οι συντάξεις fast track (για τις οποίες μάλιστα δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 70% των πολιτών τις αγκαλιάζει, παρά την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης). Θέσαμε σε λειτουργία τον ηλεκτρονικό Πύργο Ελέγχου για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του συνόλου των εκκρεμοτήτων. Ψηφιοποιήσαμε το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Δεν σας αναφέρω καν όλα όσα κάναμε! Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων για την εξαετία 2016-2021. Εκκρεμούν μόνο 8,500 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις- που θα ήταν ουσιαστικά παράνομο να εκδοθούν- λόγω ανοικτών δικαστικών υποθέσεων, οφειλών άνω των ορίων που δεν έχουν διευθετηθεί, μη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος προς το παρόν κλπ. Ακόμα περισσότερο, από τις αιτήσεις που έγιναν το 2022 το 85% έχει ήδη πάρει σύνταξη.  Πλέον, ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης έχει πέσει στις 60 ημέρες στην Ελλάδα, όταν στη Γερμανία είναι στις 74! Έχουμε, λοιπόν μπει σε μία νέα εποχή στην έκδοση των συντάξεων στην Ελλάδα!

Γιατί δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα; Ηταν θέμα κεντρικής πολιτικής βούλησης ή καπατσοσύνης και αποφασιστικότητας του υπουργού, που δεν υπήρχαν;

Είχε ήδη ξεκινήσει- πριν πάω εγώ στο Υπουργείο- μία προσπάθεια από τον προκατοχό μου τον Γ. Βρούτση. Η επίλυση, όμως, του προβλήματος, δεν ήταν καθόλου εύκολη. Είχαμε παραλάβει τον Ιούλιο του 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 1,059.000 διαφορετικές ασφαλιστικές εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ! Απαιτούνταν συνεπώς μία τιτάνια προσπάθεια. Αλλά και σχέδιο, οργάνωση και μάνατζμεντ, ώστε όχι  απλά να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά να φροντίσουμε να μην εμφανιστεί ξανά στο μέλλον. Αυτό κάναμε και μέσα σε μόλις 22 μήνες, και μετά από αλλεπάλληλες νομοθετικές βελτιώσεις, εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων management, τη βοήθεια της τεχνολογίας και, φυσικά, τη προσπάθεια των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ το καταφέραμε!

Η αύξηση των συντάξεων θα φτάσει το 7,75% από το νέο έτος όπως υποστηρίζετε θα φέρει τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη για έναν στους δύο συνταξιούχους. Πώς;

Η αύξηση του 7,75%- η πρώτη μετά από 12 χρόνια- θα καλύψει πάνω από 1,7 εκατ. συνταξιούχους. Είναι από μόνο του σημαντικό. Θα λειτουργήσει, όμως, συνδυαστικά με τρεις ακόμη αυξήσεις: Την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ το Δεκέμβριο σε πάνω από 1,2 εκατ. ευάλωτους συνταξιούχους. Την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για σχεδόν 1 εκατ. συνταξιούχους. Και την τέταρτη δόση επανϋπολογισμού του νόμου Βρούτση σε περισσότερους από 230 χιλ. παλαιούς συνταξιούχους με 30+ χρόνια ασφάλισης. Πάνω από το 50% των συνταξιούχων θα συνδυάσουν τουλάχιστον δύο ή και παραπάνω από αυτές τις αυξήσεις. Το 50% επίσης θα δει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (ορισμένοι και παραπάνω). Το 83% όσων έχουν προσωπική διαφορά, θα έχουν και αυτοί όφελος στην τσέπη τους μέσω των έκτακτων 250 ευρώ και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης (που για αρκετούς θα φτάσει ακόμα και τα 400, 500 ή 600 ευρώ ετησίως). Και συνολικά, πάνω από το 95% των συνταξιούχων θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους!

Με αφορμή τις αυξήσεις στις συντάξεις, πολλοί λένε ότι μύρισε εκλογές για τις αρχές του χρόνου. Τι απαντάτε;

Δεν περιμέναμε τις εκλογές για να στηρίξουμε τους συνταξιούχους. Τους στηρίζουμε στην πράξη από το 2019 μέχρι σήμερα:  Με το νόμο Βρούτση 225.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης είδαν αυξήσεις έως 8% και άλλοι 550.000 «ροκάνισαν» την προσωπική τους διαφορά. Αυξήσαμε το εισόδημά τους μειώνοντας τον φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9%. Ήραμε το πλαφόν των 1.300 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, αυξάνοντας ουσιαστικά τις επικουρικές. Αυξήσαμε το ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται στους εργαζόμενους συνταξιούχους από το 40% στο 70%. Αυξήσαμε τις εθνικές συντάξεις των ομογενών. Η οριζόντια αύξηση των συντάξεων που έρχεται τώρα, προβλεπόταν από τη νομοθεσία. Δεν έχει σχέση με τις εκλογές. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τις εκλογές, έχουμε φτάσει στην τελευταία στροφή. Το απώτατο χρονικό όριο που μπορεί να γίνουν είναι περί τα τέλη Ιουνίου του 2023. Και τώρα η συζήτηση είναι αν θα γίνουν τον Ιούνιο, τον Μάιο ή τον Απρίλιο! Ο πρωθυπουργός θα κάνει, όπως έχει πει, τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας και φυσικά για την ακριβή ημερομηνία θα σταθμίσει μια σειρά από δεδομένα σε σχέση με την κατάσταση εσωτερικά αλλά και σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Θα σταθμιστούν όλα αυτά και θα επιλεγεί ο κατάλληλος μήνας! 

Η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι ο στόχος για τις επόμενες εκλογές. Ακόμη και αν χρειαστεί να διεξαχθούν τριπλές εκλογές; Αποκλείετε την εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Βρισκόμαστε στην πρωτοφανή κατάσταση, η αντιπολίτευση να στηρίζει την απλή αναλογική, αλλά να μη θέλει συνεργασίες, πράγμα το οποίο απαιτεί η απλή αναλογική! Μπροστά σε αυτόν τον παραλογισμό, η Νέα Δημοκρατία λέει ξεκάθαρα ότι ζητά την αυτοδυναμία. Βεβαίως για να αποφύγουμε την ακυβερνησία. Αλλά και διότι έχουμε αποδείξει, πιστεύω, τα τελευταία τριάμισι χρόνια, ότι μία σταθερή, μονοκομματική κυβέρνηση είναι η καλύτερη εγγύηση για τον τόπο μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας και κρίσεων. Αποδείξαμε ότι φέρνουμε αποτέλεσμα σε μία σειρά τομείς (ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, ψηφιοποίηση του κράτους, στιβαρή εξωτερική πολιτική), διορθώνοντας ταυτόχρονα τα όποια λάθη και έχοντας στο επίκεντρο της πολιτικής μας τους πιο αδύναμους. Όλα αυτά τα έχει ανάγκη η πατρίδα μας μέσα στις θύελλες που διανύουμε. Και μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να τα εγγυηθεί! 

Εχετε επανειλημμένα απαντήσει στο ερώτημα για τις παρακολουθήσεις, όπου δημοσιεύματα εμπλέκουν ότι μεταξύ των άλλων παρακολουθούσας εσάς και τη σύζυγό σας. Πως αποτιμάτε σήμερα το ζήτημα των υποκλοπών; Υποκινούμενο; Έγιναν λάθη στους κυβερνητικούς χειρισμούς; Θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;

Για την ανάμειξη του δικού μου ονόματος έχω ξαναμιλήσει. Δεν το πιστεύω με τίποτα! Συνολικότερα μιλώντας, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση κινήθηκε αμέσως σε διάφορα επίπεδα: υποβλήθηκαν παραιτήσεις, συστάθηκε Εξεταστική Επιτροπή, προχωρά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει τα θέματα αυτά στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών. Επίσης, το θέμα το ερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη. Για μένα- και το υπογραμμίζω αυτό- είναι θέμα τιμής για τη Δημοκρατία, η υπόθεση να διαλευκανθεί! Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα και λογικά βήματα. Όχι αραδιάζοντας ονόματα χωρίς, όχι μόνο αποδείξεις αλλά ούτε καν ενδείξεις. Έτσι, δεν θα πάμε πουθενά! Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Από εκεί και πέρα φαίνεται- το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- ότι προτεραιότητα των πολιτών είναι η καθημερινότητά τους. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τι ενδιαφέρει τους πολίτες. Αντίθετα, εκεί πρέπει να ρίχνουμε το βάρος μας. Και, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, τόσο για τη διαχείριση της καθημερινότητας όσο και για τη διαχείριση μίας σειράς κρίσεων, οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία!

Νοε 28

Από τις αιτήσεις που έγιναν το 2022 το 85% έχει ήδη πάρει σύνταξη - συνέντευξη στην εφημερίδα REALNEWS

«Οι έλεγχοι δεν προαναγγέλλονται! Διότι, τότε, αυτοακυρώνονται», τονίζει στη Realnews ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι έλεγχοι και σε άλλες δομές μετά την «Κιβωτό του Κόσμου». Ο Κ. Χατζηδάκης περιγράφει τις αλλαγές που έχουν γίνει για τη διευκόλυνση καταγγελιών, αλλά και εκείνες στο πλαίσιο των κυρώσεων. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας αναφέρεται στις αυξήσεις των συντάξεων από τις αρχές του 2023 αλλά και στις επικουρικές που εκκρεμούν, η αντιμετώπιση των οποίων, όπως υποστηρίζει, είναι πλέον θέμα μηνών.

Οι έλεγχοι στην «Κιβωτό του Κόσμου» μπορεί να επεκταθούν και σε άλλες ΜΚΟ; Υπάρχουν καταγγελίες για άλλους οργανισμούς;

Οι μηχανισμοί που έχουμε δημιουργήσει από το 2019 και μετά έχουν συντελέσει αποφασιστικά είτε στην αποκάλυψη διαφόρων πολύ δυσάρεστων καταστάσεων είτε στη διευκόλυνση καταγγελιών ιδιαίτερα από ανηλίκους, όπως συνέβη και στην «Κιβωτό». Τι έχουμε κάνει; Ενισχύσαμε την εποπτεία, δίνοντας πχ. και στον Υπουργό τη δυνατότητα να παραγγέλνει αυτοψίες. Αναμορφώσαμε το πλαίσιο κυρώσεων, προβλέποντας πχ. τη δυνατότητα προσωρινής αντικατάστασης της διοίκησης του Φορέα, όπως έγινε στην Κιβωτό. Προβλέψαμε ειδικά μέτρα πρόληψης, όπως το Ποινικό Μητρώο για εργαζομένους στις δομές. Αυστηροποιήσαμε τις προδιαγραφές για τις δομές, με τη στελέχωση για παράδειγμα με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Διάφορες από τις αλλαγές αυτές, δεν βρήκαν σύμφωνες όλες τις πτέρυγες της Βουλής, όταν τις προωθούσαμε! Συνάντησαν, επίσης, αντιδράσεις από ορισμένες άλλες πλευρές. Τις θυμάστε! Τώρα, όμως, φαίνεται η σημασία των παρεμβάσεών μας. Με την ίδια αντίληψη θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής και για οποιαδήποτε άλλο θέμα. Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί το σχετικό πλαίσιο. Προσέξετε όμως! Οι έλεγχοι δεν προαναγγέλονται. Διότι τότε, αυτοακυρώνονται.

Μήπως οι δομές και οι ΜΚΟ ουσιαστικά καλύπτουν τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι σε παιδιά που δεν μπορούν να είναι με τις οικογένειες τους; Τι λέτε;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Δομές ήρθαν να καλύψουν ένα κενό που προϋπήρχε στην προστασία των ευάλωτων παιδιών. Θεωρείται, όμως, πλέον διεθνώς, ότι καλύτερη πρακτική είναι η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων. Γι’αυτό η πολιτική μας στοχεύει στην έξοδο των παιδιών από τα ιδρύματα. Ολοκληρώσαμε τη Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης και με βάση αυτή προχωρούμε: Με τις πολιτικές πρόληψης, ώστε κανένα παιδί ή και ενήλικας να μην οδηγείται σε ίδρυμα. Με τις εναλλακτικές μορφές διαβίωσης, όπως οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και οι Ξενώνες Αυτόνομης Διαβίωσης για νέους άνω των 15 ετών. Με τον μετασχηματισμό των υπαρχόντων μεγάλων ιδρυμάτων, με την αποϊδρυματοποίηση να είναι, πλέον, βασικός σκοπός τους. Με το σταδιακό κλείσιμο των ιδρυμάτων και τη μετάβαση σε άλλου τύπου διαβίωση, όπως το οικογενειακό περιβάλλον, μέσω της ενίσχυσης της αναδοχής και της υιοθεσίας. Ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες για αυτά οικογένειες!

Ποσό γρήγορα μπορεί να «τρέξει» πλέον η διαδικασία μια υιοθεσίας; Είμαι η λύση απέναντι στα ιδρύματα και τις δομές;
Η υιοθεσία και κυρίως η αναδοχή θεωρούνται διεθνώς οι πλέον ενδεδειγμένες πρακτικές για την αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων. Και γι’αυτό έχουμε κάνει συγκεκριμένα πράγματα: Απλοποιήσαμε και ψηφιοποιήσαμε τις διαδικασίες, μειώνοντας το χρόνο που απαιτείται από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την ένταξή του πολίτη στο Εθνικό Μητρώο υποψηφίων γονέων. Διευρύναμε τις κατηγορίες προσώπων που μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς, με τη διεύρυνση πχ. των ηλικιακών ορίων, βάση και των εισηγήσεων του Συνηγόρου του Πολίτη. Θεσπίσαμε επίδομα αναδοχής, ως ενίσχυση των ανάδοχων οικογενειών από 325 έως και 1.200 ευρώ/μήνα, ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών που υιοθετούνται. Κάνουμε, λοιπόν, μία πολύπλευρη προσπάθεια με στόχο σε κάποια χρόνια, κανένα παιδί να μην διαβιοί σε ίδρυμα! Δεν αρκεί, όμως, να προωθεί η κυβέρνηση την υιοθεσία και ακόμη περισσότερο την αναδοχή. Πρέπει και η κοινωνία- η οποία μέχρι τώρα έχει στηρίξει ενεργά διάφορες κοινωνικές δομές και ιδρύματα- να δει με ακόμα πιο θετικό μάτι τους δύο αυτούς θεσμούς, για τους οποίους η Πολιτεία πρέπει πάντοτε να φροντίζει να λειτουργούν με την αναγκαία διαφάνεια. Διότι τίποτε δεν είναι άσπρο-μαύρο.

Η αύξηση των συντάξεων, που θα φτάσει στο 7,75% από το νέο έτος, υποστηρίζετε πως θα φέρει τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη για έναν στους δυο. Πως θα γίνει αυτό;
Η αύξηση του 7,75% στις συντάξεις- η πρώτη μετά από 12 χρόνια- θα καλύψει πάνω από 1,7 εκατ. συνταξιούχους. Είναι, όμως, μία αύξηση που πρέπει να ιδωθεί σε συνδυασμό με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ που θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου σε πάνω από 1,2 εκατ. ευάλωτους συνταξιούχους, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για σχεδόν 1 εκατ. συνταξιούχους, αλλά και την τέταρτη δόση επανϋπολογισμού του νόμου Βρούτση σε περισσότερους από 230 χιλ. παλαιούς συνταξιούχους με 30+ χρόνια ασφάλισης. Ως αποτέλεσμα: Πάνω από το 50% των συνταξιούχων θα συνδυάσουν δύο και πάνω από αυτές τις αυξήσεις. Ένας στους δύο θα δει στην τσέπη του τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (και ορισμένοι παραπάνω). Το 83% όσων έχουν προσωπική διαφορά, θα δουν και αυτοί θετική επίδραση στο εισόδημά τους μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης (που για αρκετούς μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 400, 500 ή 600 ευρώ ετησίως) και της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ. Ενώ, συνολικά, με τον συνδυασμό αυτών των αυξήσεων, πάνω από το 95% των συνταξιούχων θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους!

Οι επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν πότε θα εκδοθούν; Με τις συντάξεις χηρείας τι θα γίνει;
Πριν πάω στις επικουρικές, θυμίζω ότι έκλεισε ουσιαστικά το πρόβλημα τις εκκρεμείς κύριες! Υλοποιώντας έτσι μία βασική προεκλογική μας δέσμευση. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων για την εξαετία 2016-2021, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων χηρείας. Εκκρεμούν μόνο 8,500 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις- που θα ήταν ουσιαστικά παράνομο να εκδοθούν- λόγω ανοικτών δικαστικών υποθέσεων, οφειλών άνω των ορίων που δεν έχουν διευθετηθεί, μη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος προς το παρόν κλπ. Ακόμα περισσότερο, από τις αιτήσεις που έγιναν το 2022 το 85% έχει ήδη πάρει σύνταξη. Πλέον, ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης έχει πέσει στους 2 μήνες από 18 μήνες που ήταν το 2019! Είναι στις 60 μέρες στην Ελλάδα, όταν στη Γερμανία είναι στις 74! Σε σχέση με τις επικουρικές, η έκδοση των κυρίων καθιστά πολύ ευκολότερη την έκδοση των επικουρικών. Έχει ήδη σχεδιαστεί ο μηχανισμός. Η οριστική αντιμετώπιση των επικουρικών είναι αρκετά ευκολότερη από την αντιμετώπιση των κυρίων και, πάντως, είναι θέμα μηνών.

Το όνομα σας βρίσκεται στη λίστα που δημοσιεύτηκε με όσους παρακολουθούνταν με το κακόβουλο λογισμικό Predator, ενώ αλλά δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως είχατε και νόμιμη επισύνδεση. Ποιος σας παρακολουθούσε;
Αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι με παρακολουθούσαν θα πρέπει να έπλητταν πάρα πολύ! Με εμένα τουλάχιστον... Από εκεί και πέρα, θέλω να σημειώσω ότι δεν τα βρίσκω σοβαρά αυτά τα πράγματα. Όχι μόνο διότι ξέρω τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσα χρόνια, από όταν ήμασταν φοιτητές. Όχι μόνο διότι εγώ κινούμαι στο φως και δεν έχω να κρύψω κάτι. Αλλά κυρίως διότι όσοι γράφουν όσα γράφουν για εμένα, δεν φέρνουν καμία απόδειξη. Και κάτι ακόμη: Το θέμα το ερευνά η Δικαιοσύνη. Αυτό που τονίζω εγώ, είναι ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει γρήγορα η διερεύνηση. Το χρειάζεται πάνω από όλα η Δημοκρατία μας.

Νοε 15

Έτσι πετύχαμε την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων - συνέντευξη στην εφημερίδα ΚΑΙΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Εκτός τόπου και χρόνου θεωρεί τα όσα γράφονται για τις παρακολουθήσεις του ιδίου, της συζύγου του, αλλά και υπουργών της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας όμως περισσότερο από αναγκαίο, για τη λειτουργία της δημοκρατίας, τη διερεύνηση της υπόθεσης Ανδρουλάκη. Μιλώντας στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη δημιουργία κλίματος τοξικότητας και αντιτείνει την κυβερνητική λειτουργία «με ένα απόλυτα σοβαρό και θεσμικό τρόπο», μακριά από τον βάλτο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στις επικείμενες εκλογές αν και η Ν.Δ. επιδιώκει την αυτοδυναμία, εφόσον υπάρξει ανάγκη για συνεργασία κομμάτων, αυτό θα πρέπει να γίνει στη βάση πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων. Ξεκαθαρίζει δε, με νόημα, ότι «δεν μπορεί το τρίτο κόμμα να ορίζει ποιος θα γίνει πρωθυπουργός».

Ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στον… μεγάλο του στόχο, τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων, επαναλαμβάνει ότι επετεύχθη, εκμυστηρεύεται ότι κάποια στιγμή φοβήθηκε πως το πρόβλημα στον ΕΦΚΑ δεν μπορεί να οριοθετηθεί και υπογραμμίζει ότι τελικά… δεν ήθελε κόπο αλλά τρόπο και κυρίως σύγχρονο μάνατζμεντ. Όσο για τα λάθη στις απονομές, ξεκαθαρίζει ότι οι αποκλίσεις που παρατηρούνται στο 20% των νέων συντάξεων δεν είναι κάτι καινούργιο και πως θα αντιμετωπιστούν σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Στην πολιτική σκηνή κυριαρχεί η υπόθεση των υποκλοπών Μάλιστα εμφανίζεστε ο ίδιος και η σύζυγός σας να τελείτε υπό παρακολούθηση. Πως σχολιάζετε όλη αυτή την υπόθεση;

Τρεις παρατηρήσεις: πρώτον, δεν πιστεύω καθόλου ότι έχει υπάρξει παρακολούθηση δική μου ή της συζύγου μου, την οποία να γνώριζε ο Πρωθυπουργός! Η γνωριμία μας ξεκινάει προτού γίνουμε βουλευτές και η συμπόρευσή μας είναι γνωστή σε όλους όσους ασχολούνται με την πολιτική. Άρα θεωρώ όσα γράφονται εκτός τόπου και χρόνου! Το ίδιο πιστεύω και για τους υπόλοιπους συναδέλφους, των οποίων τα ονόματα αναφέρθηκαν. Δεύτερον, στη συνεργασία που είχα μέχρι τώρα με τρεις διαφορετικούς Πρωθυπουργούς πάντοτε ενημέρωνα, όπως είχα υποχρέωση, για όλες τις μεγάλες επιλογές. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που απορρίπτω το σχετικό δημοσίευμα. Τρίτον, το δημοσίευμα επικαλείται δύο «αξιόπιστες» πηγές, χωρίς να παραθέτει κανένα άλλο στοιχείο. Με αυτή τη λογική οποιοσδήποτε μπορεί να κατηγορεί όλους τους άλλους, χωρίς καμία απόδειξη, ενώ το σχετικό βάρος θα το έχουν όσοι κατηγορούνται! Μπορεί, αναρωτιέμαι, να προχωρήσει με αυτό τον τρόπο η πολιτική ζωή οποιασδήποτε χώρας; Εάν υιοθετήσουμε αυτή την προσέγγιση θα υπάρχει ζήτημα για τους ίδιους τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το κράτος δικαίου!

Η κυβέρνηση εγκαλείται ότι έχει επιδείξει αργά αντανακλαστικά. Η υπόθεση Ανδρουλάκη αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι και ούτε από την δικαιοσύνη έχουν προκύψει στοιχεία, ούτε η πρωτοβουλία για απαγόρευση του Predator έχει προχωρήσει.

 

Δεν θα επαναλάβω αυτά τα οποία έχει σημειώσει ήδη η Κυβέρνηση- και με τα οποία συμφωνώ- για το ζήτημα της διερεύνησης μέχρι στιγμής. Θα υπογραμμίσω απλώς την ανάγκη να υπάρξει μια διαδικασία γρήγορης διερεύνησης του συγκεκριμένου ζητήματος σε όλες του τις πτυχές από τη Δικαιοσύνη. Είναι περισσότερο από αναγκαίο για τη Δημοκρατία μας μέσα στο κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε την Δευτέρα ότι δεν θα επιτρέψει να βουλιάξει η χώρα στη λάσπη. Μήπως λύση θα ήταν οι εκλογές να επισπευσθούν; Εξάλλου μένουν λίγοι μήνες μέχρι την εξάντληση της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος πάνω σ’ αυτό. Εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Ακόμα, όμως, και αν γίνονταν τώρα εκλογές, πιστεύει κάποιος ότι δεν θα γίνονταν μέσα σε ένα ιδιαίτερα οξυμένο κλίμα; Είναι προφανώς επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος επιστρατεύει κάθε δυνατό και αδύνατο μέσο, χωρίς κανένα δισταγμό. Να σας πω, τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση: Να μείνει μακριά από το κλίμα της τοξικότητας και να κινηθεί με ένα απόλυτα σοβαρό και θεσμικό τρόπο. Δείχνοντας έτσι και την ποιοτική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο βάλτος όπως και ο πόλεμος θέλουν δύο. Εμείς πρέπει να μείνουμε μακριά από τον βάλτο. Και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα μείνουμε.

Στις εκλογές -ακόμη και τις δεύτερες- είναι πιθανό να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Μήπως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξετάσει η Ν.Δ. την ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τρίτο πρόσωπο, όπως ζητεί ο Ν. Ανδρουλάκης, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο;

Πέρα από την προφανή απάντηση- ότι δηλαδή η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει την αυτοδυναμία- θέλω να σημειώσω ότι, αν υπάρξει ανάγκη για συνεργασία κομμάτων, αυτό σε όλη την Ευρώπη γίνεται πάνω σε μια βάση πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων, κοινών παρονομαστών. Ας επιδιώξουμε στην Ελλάδα να γίνουμε Ευρώπη σε όλα. Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν, ο αρχηγός του τρίτου σε δύναμη κόμματος να ορίζει ποιος θα γίνει πρωθυπουργός!

 

Ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική λύση;

Δεν θα σας απαντήσω για πρόσωπα. Διότι για τα πρόσωπα σας απάντησα ήδη αμέσως προηγουμένως. Αυτό που όμως υπογραμμίζω ως πολίτης είναι ότι, με βάση το σημερινό σκηνικό, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη Νέα Δημοκρατία. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία τετραετία έχει εξαιρετικά καλές επιδόσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της διακυβέρνησης. Και, κυρίως, χάρη στις πολιτικές που εφάρμοσε, και τους ανθρώπους που χρησιμοποίησε, μπόρεσε να οδηγήσει και πάλι την Ελλάδα στο δρόμο της κανονικότητας, στο δρόμο της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά υπάρχει είτε ανευθυνότητα και δημαγωγία είτε έλλειψη στελεχών για να χειριστούν δύσκολα θέματα. Πρέπει, λοιπόν, με κάθε τρόπο η Ελλάδα να διατηρήσει το κεκτημένο της τελευταίας τετραετίας!

Την Παρασκευή παρουσιάσατε τα αποτελέσματα μιας πολύμηνης διαδικασίας, με στόχο τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων. Θεωρείτε ότι πετύχατε τον στόχο;

To πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων αντιμετωπίστηκε οριστικά. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων για την εξαετία 2016-2021. Εκκρεμούν μόνο 9,500 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις- που θα ήταν ουσιαστικά παράνομο να εκδοθούν σε αυτή τη φάση- λόγω ανοικτών δικαστικών υποθέσεων, οφειλών άνω των ορίων που δεν έχουν διευθετηθεί κλπ. Το ότι το πρόβλημα έχει πρακτικά επιλυθεί, φαίνεται και από τους ρυθμούς έκδοσης των νέων συντάξεων: Όσες αιτήσεις έγιναν το 2022 έχουν ήδη εκκαθαριστεί σε ποσοστό 85%. Ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης έπεσε στους 2 μήνες από 18 (!) που ήταν το 2019. Πλέον εκδίδουμε συντάξεις στους ίδιους χρόνους με τη Γερμανία, τη Γαλλία ή τη Σουηδία. Ενώ, συνολικά τους τελευταίους 22 μήνες που είμαι εγώ στο Υπουργείο έχουν εκδοθεί πάνω από 470.000 συντάξεις! Ίσως εκπλήσσεστε που ένα διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης επιτέλους αντιμετωπίστηκε. Όμως, αυτά τα στοιχεία είναι ακριβή, είναι επίσημα και τα αποδέχονται και οι Θεσμοί.

 

Φοβηθήκατε κάποια στιγμή ότι τα βάζετε με …σκελετούς κρυμμένους μέσα στο ντουλάπι του ΕΦΚΑ, σε μια μάχη που δεν θα είχε ευτυχή κατάληξη;

Δεν σας κρύβω πως τους πρώτους μήνες της θητείας μου στο Υπουργείο το ένιωσα. Φοβήθηκα πως το πρόβλημα δεν μπορεί να οριοθετηθεί και πως κινούμαστε σε μια γραφειοκρατική άβυσσο και σε αχαρτογράφητα νερά. Ακόμη περισσότερο όταν σταδιακά ήρθαμε αντιμέτωποι με 30.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης ξεχασμένες σε υπόγεια και αποθήκες. Έπρεπε και αυτές να προστεθούν στο «βουνό» των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων. Σας θυμίζω πως ο ΕΦΚΑ είχε ενοποιηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στα χαρτιά. Άναρχα και χωρίς σχέδιο. Θυμάμαι τις πρώτες μου επισκέψεις στις υπηρεσίες. Τους διαδρόμους με τις ατελείωτες στοίβες συνταξιοδοτικών φακέλων. Ωστόσο, τον αρχικό μου φόβο για το άγνωστο διαδέχθηκε η πεποίθηση ότι με σχέδιο, οργάνωση και μάνατζμεντ, όχι απλά θα λύσουμε το πρόβλημα, αλλά θα φροντίσουμε να μην εμφανιστεί ξανά στο μέλλον. Μίλησα και με πολλούς υπαλλήλους και είδα και σε αυτούς την αποφασιστικότητα να πετύχουμε. Και το κάναμε. Μέσα σε μόλις 22 μήνες, και μετά από αλλεπάλληλες νομοθετικές βελτιώσεις, εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων management από τον ιδιωτικό τομέα, τη βοήθεια της τεχνολογίας και κυρίως την υπέρβαση που έκανε ο ανθρώπινος παράγοντας, το πετύχαμε!

Τελικά, το πρόβλημα ήταν δομικό, οικονομικό, ή χρειαζόταν μια ικανή διοίκηση και σωστό μάνατζμεντ;

Ήταν ένας συνδυασμός οργανωτικών και ψηφιακών αδυναμιών, έλλειψης κινήτρων και απουσίας σύγχρονου μάνατζμεντ. Μέχρι πριν την λειτουργία του ηλεκτρονικού «Πύργου Ελέγχου» δεν υπήρχε η δυνατότητα η διοίκηση του ΕΦΚΑ να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο πόσες συντάξεις εκδόθηκαν και πόσες εκκρεμούν. Αυτό και μόνο τα λέει όλα. Μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν υπήρχαν ενιαία κέντρα απονομών. Οι υπάλληλοι λειτουργούσαν ως υπάλληλοι του τ.  ΙΚΑ, του τ. ΟΑΕΕ ή του τ. ΟΓΑ και όχι ως υπάλληλοι του ΕΦΚΑ. Μέχρι πρότινος πάρα πολλοί υπάλληλοι εργάζονταν με απαρχαιωμένους υπολογιστές τους οποίους και αντικαταστήσαμε ήδη σε σημαντικό βαθμό. Και επιπλέον δεν υπήρχε καμία ουσιαστική επιβράβευση για όσους υπεραπέδιδαν στην επίτευξη των στόχων. Με τον νόμο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, δημιουργήσαμε ένα νέο σύστημα κινητροδότησης που ωφελεί όλους τους καλούς υπαλλήλους. Όλα τα παραπάνω συνέτειναν στο να εκκαθαρίσουμε τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις με 900 λιγότερους υπαλλήλους. Δεν θέλει, επομένως, μόνο κόπο. Θέλει και τρόπο!

Υπάρχουν λάθη στις συντάξεις που εκδίδονται μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας, της διαδικασίας fast track, ή ακόμη και  μέσω των εισηγητών;

Αποκλίσεις στα ποσά και έκδοση συντάξεων με επιφύλαξη υπήρχαν και πριν τις fast track συντάξεις! Οι παλαιοί συνταξιούχοι το γνωρίζουν αυτό. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Μέσα από την διαδικασία fast track, 8 στις 10 συντάξεις εκδίδονται χωρίς καμία απολύτως απόκλιση ως προς τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι. Για το υπόλοιπο 20% πράγματι παρατηρούνται ορισμένες, κατά βάσιν μικρές και πολύ μικρές αποκλίσεις, και γι’αυτό εκείνες οι συντάξεις- όπως συνέβαινε παγίως σε τέτοιες περιπτώσεις- εκδίδονται με επιφύλαξη. Και αυτό προκειμένου να υπάρξει αμέσως διόρθωση. Όταν αυτές οι αποκλίσεις είναι μεγάλες, τότε οι υπάλληλοι τις εξετάζουν κατά προτεραιότητα και τις εξαλείφουν σε σύντομο χρόνο. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν σταδιακά τους επόμενους μήνες. Είναι, όμως, άλλο το να υπάρχουν αποκλίσεις σε μικρό αριθμό συντάξεων (κάτι άλλωστε που το επέτρεπε παγίως και ο νόμος) και άλλο να εμφανίζονται «ειδήμονες» στα θέματα συντάξεων και να μας καταγγέλλουν για λάθη και βιασύνη.. Αναρωτιέμαι, όταν εκδίδονταν συντάξεις με επιφύλαξη από τους εισηγητές ήταν θεμιτό και τώρα που συμβαίνει το ίδιο μέσω της fast track διαδικασίας, δεν είναι; Θα έλεγα να το ξανασκεφτούν…

Υπάρχουν βέβαια δεκάδες χιλιάδες εκκρεμότητες ακόμη, τόσο όσον αφορά τις συντάξεις όσο και καθημερινά προβλήματα στον ΕΦΚΑ, όπως η εκκαθάριση εισφορών, η βεβαίωση οφειλών, η επαφή των ασφαλισμένων με τα ΚΕΠΑ και τόσα άλλα… Πόσες εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ υπάρχουν;

Κανείς δεν είπε ότι τελειώσαμε με τα προβλήματα του ΕΦΚΑ. Κάναμε ωστόσο την αρχή με το μεγαλύτερο, πιο σύνθετο και σημαντικό, τελικά, για τη μεγάλη πλειονότητα των εν αναμονή συνταξιούχων, πρόβλημα: Τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Υπήρχαν και άλλα προβλήματα που ταλάνιζαν τους πολίτες και αντιμετωπίστηκαν. Τα κατεβασμένα τηλέφωνα, τα οποία αντικαταστάθηκαν από το 1555 που έχει ήδη εξυπηρετήσει πάνω από 3,5 εκατ. κλήσεις πολιτών. Ή οι ατέλειωτες ουρές στα γκισέ του ΕΦΚΑ που έδωσαν τη θέση τους στα 4 εκατ. ηλεκτρονικά ραντεβού. Τα υπόλοιπα που αναφέρετε προχωρούν. Ειδικά για τις επικουρικές, έπρεπε πρώτα να βγουν οι κύριες για να μπορέσουν στη συνέχεια να εκδοθούν. Τώρα λοιπόν που το καταφέραμε, ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση των περίπου 90.000 ληξιπρόθεσμων επικουρικών και των 15.000 εφάπαξ. Ήδη υλοποιείται ο σχεδιασμός μας για τη μετακίνηση υπαλλήλων από τα κέντρα απονομών κύριων συντάξεων στα κέντρα απονομών επικουρικών. Επίσης, το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης επικουρικής έχει ψηφιοποιηθεί. Ενώ προχωρούμε στην ενεργοποίηση της fast track έκδοσης και για τις επικουρικές. Η αποκλιμάκωση που παρατηρείται στο στοκ των επικουρικών τους τελευταίους μήνες, θα ενταθεί τους επόμενους!

 

Νοε 3

Από Δεκέμβριο διπλές αυξήσεις σε 1,3 εκατ. συνταξιούχους - συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Στα σημαντικά επιτεύγματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρεται με συνέντευξη του στο «Π» ο Κωστής Χατζηδάκης. Η εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων μέσα σε χρόνο-ρεκόρ ήταν το πρώτο στοίχημα που κερδήθηκε από τον υπουργό Εργασίας.

«Συνολικά από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 που ανέλαβα μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 442.000 κύριες συντάξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία, που έφερε έσοδα στα ταμεία του ΕΦΚΑ, αλλά και στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» για τη στεγαστική πολιτική που αφορά τους νέους και θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχές του 2023. Όσον αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις που «ξεπαγώνουν» μετά από 12 χρόνια, ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει πως 1,3 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν διπλές αυξήσεις, ενώ ένας στους δύο θα δει μία επιπλέον σύνταξη.

O ΕΦΚΑ ανακοίνωσε νέα στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις. Πού βρισκόμαστε;

Τον Σεπτέμβριο είχαμε 29.000 απονομές εκκρεμών κύριων συντάξεων- ήταν ο καλύτερος Σεπτέμβρης στην ιστορία του ΕΦΚΑ. Ως αποτέλεσμα, μετά τον μηδενισμό των εκκρεμοτήτων για τα έτη 2016 έως 2019, μηδενίσαμε τις εκκρεμότητες και για το 2020. Για το 2021 το ποσοστό ολοκλήρωσης φτάνει το 95,5%, ενώ έχει εκκαθαριστεί πάνω από το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022. Συνολικά, από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 που ανέλαβα υπουργός Εργασίας μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 442.000 κύριες συντάξεις. Πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών! Και αυτή τη στιγμή μένουν να εκδοθούν 8.900 από το 2021 και 17.000 από το 2022. Φτάσαμε, δηλαδή, ουσιαστικά στο τέλος διαδρομής. Τα συμπεράσματα λοιπόν είναι δικά σας για το αν έχει γίνει δουλειά ή όχι!

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα δοθούν τελικά από τον Δεκέμβρη που μας έρχεται;

Πρόκειται για τέσσερις διαφορετικές αυξήσεις οι οποίες καλύπτουν το 95% των συνταξιούχων (2,5 εκατ. περίπου): Η οριζόντια αύξηση που θα δοθεί μετά από 12 χρόνια. Το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Και η τέταρτη δόση επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση. Αυτά σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζονται και μπορούν να οδηγήσουν σε δύο ή και τρεις αυξήσεις. Το βοήθημα των 250 ευρώ θα καταβληθεί μέσα στις γιορτές, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης και η τέταρτη δόση του νόμου Βρούτση στα τέλη Δεκεμβρίου με τις συντάξεις του Ιανουαρίου. Σε σχέση με την οριζόντια αύξηση, έχουμε με το Υπουργείο Οικονομικών καταλήξει στα εξής: Πρώτον, το ύψος της αύξησης (ΑΕΠ+τιμάριθμος δια του δύο) υπολογίζεται αυτή τη στιγμή με βάση τις εκτιμήσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για την πορεία της οικονομίας στο 7%. Αυτές, όμως, τις μέρες κατατίθεται στη Βουλή και το σχέδιο του προϋπολογισμού με τις τελικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ και τον τιμάριθμο. Και σε αυτές τις εκτιμήσεις θα βασιστεί τελικά σε πρώτη φάση το ποσοστό της οριζόντιας αύξησης, η οποία- είτε στο 7% είτε κάτι παραπάνω- εκτιμούμε ότι θα δοθεί τον Ιανουάριο μαζί με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, ενσωματώσαμε μία τεχνική ρύθμιση στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση. Σύμφωνα με αυτήν, η όποια επιπλέον τυχόν μικρή αλλαγή χρειαστεί να γίνει στο ύψος της αύξησης- εάν ενδεχομένως υπάρξει κάποια απόκλιση από τις εκτιμήσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω- θα πραγματοποιηθεί μετά την έκδοση των τελικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2023. Και αυτή θα ενσωματωθεί στις αυξήσεις που θα δοθούν του χρόνου τον Δεκέμβριο. Αυτό που πάντως θεωρώ μείζον είναι ότι η κυβέρνηση εξαντλεί τις δυνατότητες του προϋπολογισμού και της οικονομίας. Σχεδόν 1,3 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν διπλές αυξήσεις. Ένας στους δύο συνταξιούχους θα δει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη με τον συνδυασμό των αυξήσεων. Και το 88% όσων έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί αυξήσεις μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και του βοηθήματος! 

Η αύξηση της απασχόλησης έδωσε σημαντική ανάσα στα έσοδα του ΕΦΚΑ. Πιστεύετε ότι οι ίδιοι ρυθμοί θα ισχύσουν και τη νέα χρονιά;

Η αύξηση της απασχόλησης όντως ενίσχυσε τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Και όσο συνεχίσει να μειώνεται η ανεργία τόσο αυτά θα αυξάνονται. Αυτή η εξέλιξη είναι μία ακόμα απόδειξη της σημαντικής προόδου που έχουμε σημειώσει στη μείωση της ανεργίας. Είναι κάτι που δεν έτυχε αλλά πέτυχε. Πέτυχε χάρη στην συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, στην οποία συνεισφέρει σημαντικά η εργασιακή και ασφαλιστική πολιτική που εφαρμόζουμε στο Υπουργείο Εργασίας. Χάρη σε αυτή, η ανεργία είναι σήμερα 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον Ιούλιο του 2019. Από το 17,5% που την παραλάβαμε από το ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,4% σήμερα. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε! Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι σταμάτησαν τα προβλήματα του ΕΦΚΑ ή ότι αντιμετωπίζουμε τις οικονομικές εξελίξεις με ελαφρότητα και αδιαφορία.

Παρουσιάσατε την Τρίτη το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική. Τι προβλέπεται;

Το νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζει νομικά ζητήματα προκειμένου η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης (Πρόγραμμα «Σπίτι Μου») να πάρει σάρκα και οστά από την αρχή του 2023. Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» είναι ένα μεγάλο, λαϊκό πρόγραμμα προϋπολογισμού 1,75 δις. ευρώ από το οποίο θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες. Ένα πρόγραμμα το οποίο απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις της αγοράς κατοικίας- ιδίως για τους νέους που αντιμετωπίζουν το εντονότερο πρόβλημα- με μία πληθώρα δράσεων: Τις μαζικές ανακαινίσεις κενών ιδιωτικών κατοικιών και τη διάθεσή τους. Την αξιοποίηση των ακινήτων της ΔΥΠΑ και του Υπουργείου Εργασίας, με τον θεσμό της «κοινωνικής αντιπαροχής». Τις δράσεις του προγράμματος «Κάλυψη» για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η πιο σημαντική ίσως δράση είναι τα ευνοϊκά δάνεια, έτσι ώστε, το αντίτιμο για τη δόση του στεγαστικού δανείου να είναι μικρότερο από το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωνε κανείς για ένα αντίστοιχο διαμέρισμα. Πρόκειται για παρεμβάσεις με τις οποίες η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια μία ουσιαστική στεγαστική πολιτική. Με επίκεντρο τους νέους συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος στέγασης σε σχέση με το εισόδημά τους. Με το νομοσχέδιο αυτό κάνουμε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα ώστε οι δικαιούχοι να δουν σύντομα αποτελέσματα!

 

Οκτ 3

Περίπου 9 στους 10 συνταξιούχους θα δουν αυξήσεις - συνέντευξη στην ιστοσελίδα libre.gr

Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη για τα θέματα της επικαιρότητας (υποκλοπές, οικονομία, ελληνοτουρκικά) αλλά και για τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του παραχωρεί στο libre ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης για τις εκκρεμείς συντάξεις εξηγεί ότι βάσει στοιχείων “βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα της διαδρομής. Διότι έχει εκδοθεί το 97% των εκκρεμών κύριων συντάξεων”, αναφέρεται στις αυξήσεις των συντάξεων και ποιους αφορούν, διευκρινίζει τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά στο δημόσιο, ενώ δεν διστάζει να αναφερθεί στην Ολυμπιακή και τη Λάρκο.

“… δεν έχω αρνηθεί να χειριστώ, πράγματι δύσκολες αποστολές” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, τοποθετείται και για τα ελληνοτουρκικά επισημαίνοντας τις κόκκινες γραμμές της χώρας που αφορούν την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Κύριε υπουργέ, πού βρισκόμαστε με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις; Είναι ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους.

Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα της διαδρομής. Διότι έχει εκδοθεί το 97% των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία του Αυγούστου: Έχουν μηδενιστεί τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019. Για το 2020 έχει εκδοθεί το 97%. Και για το 2021 το 91% (με την εξαίρεση φυσικά όσων χρωστούν πάνω από το όριο ή έχουν νομικές περιπλοκές).

Στο 85% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι τον Μάιο 2022 έχει εκδοθεί ήδη σύνταξη. Κάτι που σημαίνει ότι οι συντάξεις αυτές εκδίδονται, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και σε 60 ημέρες! Ως αποτέλεσμα, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις ανέρχονταν σε 31.000. Από αυτές οι περίπου 15.000 αφορούν συντάξεις Δημοσίου. Και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ειδικό σχέδιο άμεσης, αυτοματοποιημένης έκδοσής τους, σε συνεργασία με την Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ενώ περίπου 20.000 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις κρίνονται ως ανελαστικές ή εν δυνάμει απορριπτικές.

Μέσα σε ένα οκτάμηνο (Ιανουάριος-Αύγουστος 2022) εκδόθηκαν 188.000 συντάξεις. Δηλαδή, 25.000 περισσότερες συντάξεις από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2020. Και 65.000 περισσότερες από ολόκληρο 2019! Αυτός είναι και ο λόγος που κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το ζήτημα οδεύει το αμέσως επόμενο διάστημα προς την οριστική επίλυσή του. Το αναγνωρίζουν πρώτοι από όλους οι συνταξιούχοι που έλαβαν τη σύνταξή τους! Προχωρούμε, λοιπόν, με την ίδια αποφασιστικότητα, στην τελική επίθεση για την έκδοση όσων κύριων συντάξεων απομένουν!

 

Έχετε ανακοινώσει αυξήσεις των συντάξεων από τη νέα χρονιά. Ποιους αφορούν;

Όπως είχαμε δεσμευθεί- το προέβλεπε άλλωστε και η σχετική νομοθεσία- προχωρούμε σε "ξεπάγωμα" των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μετά από 12 χρόνια.

Είχε μεσολαβήσει, βεβαίως, σειρά άλλων θετικών παρεμβάσεων μέχρι τώρα όπως οι αυξήσεις έως 8% σε 225.000 συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και πάνω, το “ροκάνισμα” της προσωπικής διαφοράς 550.000 συνταξιούχων που βρέθηκαν σε καλύτερη θέση για μελλοντικές αυξήσεις, η επιστροφή αναδρομικών ύψους 1,2 δισ. ευρώ λόγω των παράνομων περικοπών της προηγούμενης κυβέρνησης, η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%, η άρση του πλαφόν των 1.300 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, το οποίο μεταφράστηκε σε αύξηση στις επικουρικές, οι αυξήσεις στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων και των ομογενών, τα έκτακτα βοηθήματα των Χριστουγέννων και του Πάσχα για τους χαμηλοσυνταξιούχους κλπ.

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει ο ΕΦΚΑ, περίπου 9 στους 10 συνταξιούχους θα δει αυξήσεις στις απολαβές τους. Αυτές οι αυξήσεις θα προκύψουν από το "ξεπάγωμα" των αυξήσεων που προανέφερα, από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, απο την πληρωμή της 4ης ετήσιας αύξησης για συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, αλλά και από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του έτους. Πολλοί συνταξιούχοι θα δουν μάλιστα διπλές ή και τριπλές αυξήσεις. Επομένως, με τις παρεμβάσεις που σας προανέφερα όχι μόνο πετυχαίνουμε να δουν αυξήσεις σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων αλλά παράλληλα πολλοί από αυτούς θα λάβουν μια επιπλέον 13η σύνταξη ή και να την ξεπεράσουν!

 

Παρουσιάσατε τα λεγόμενα “Ψηφιακά ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας)”. Τι αλλάζει με αυτό το σύστημα;

Είναι το επόμενο βήμα σε μία σειρά πρωτοβουλιών που ήδη έχουμε πάρει για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των ανάπηρων συμπολιτών μας (όπως τα ηλεκτρονικά ραντεβού, η κατάργηση της υποχρεωτικής επανεξέτασης για μη αναστρέψιμες ασθένειες, τα καινούργια κτίρια των ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και η δρομολόγηση της μεταστέγασης των ΚΕΠΑ της Αθήνας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας).

Όπως σημείωσε και ο Πρωθυπουργός, στην παρουσίαση που κάναμε μαζί με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τα ΚΕΠΑ ήταν για χρόνια Κέντρα Περιφρόνησης των Αναπήρων!

Αυτό αλλάζει:

  • Πρώτον, καταργούνται οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στα ΚΕΠΑ, για να μπορέσει ο πολίτης να πιστοποιήσει την αναπηρία του. Πλέον, απαιτείται μια μόνο επίσκεψη, την ημέρα της εξέτασης του από την επιτροπή γιατρών και τα υπόλοιπα γίνονται ηλεκτρονικά!
  • Δεύτερον, δημιουργείται η ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία, η οποία θα ισχύει για όλες τις επιμέρους παροχές της πολιτείας σε αναπήρους συμπολίτες μας (επιδόματα αναπηρίας, σύνταξη αναπηρίας κα.), γλιτώνοντάς τους χρόνο και ταλαιπωρία.
  • Τρίτον, καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ για πιστοποίηση από ΚΕΠΑ. Τέταρτον, τίθεται σε λειτουργία η Εθνική Πύλη Αναπηρίας και συγκεντρώνονται σε αυτή σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία.

Και συνεχίζουμε με ακόμη περισσότερες δράσεις το επόμενο διάστημα: με την αναμόρφωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ) των ΚΕΠΑ και την ένταξη γιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών και να γίνονται πιο γρήγορα οι εξετάσεις. Με το  Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας και την Κάρτα Αναπηρίας, που θα ξεκινήσει σταδιακά από την 1η Νοεμβρίου 2022. Και με το θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία.  Εφαρμόζουμε μία σύγχρονη και προοδευτική πολιτική για τα άτομα με αναπηρία!

 

Όταν βρισκόσασταν στο υπουργείο Μεταφορών το 2008 πουλήθηκε η Ολυμπιακή Αεροπορία, όταν βρισκόσασταν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2020 έκλεισε η ΛΑΡΚΟ– για να πουληθεί. Είστε υπουργός των «δύσκολων αποστολών»; Ή «ξεπουλάτε» τον ελληνικό πλούτο όπως σας κατηγορούν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι;

Η λύση που δόθηκε για την Ολυμπιακή ήταν κέρδος για τους φορολογούμενους. Η Ολυμπιακή κόστιζε ένα εκατομμύριο την ημέρα. Δηλαδή οι φορολογούμενοι έδιναν σχεδόν  400 εκατ. ευρώ το χρόνο για να μένει ανοιχτή μία ζημιογόνα εταιρεία. Ενώ, με την αποκρατικοποίησή της, το κράτος όχι μόνο έπαψε να επιβαρύνεται με το κόστος αυτό, αλλά ξεκίνησε να εισπράττει και περίπου 250 εκατ. ευρώ καθαρά από φόρους και εισφορές από το χώρο των αερομεταφορών!

Αναφέρετε, επίσης, τη ΛΑΡΚΟ. Ένα πρόβλημα διαχρονικό και με όλες τις κυβερνήσεις, το οποίο είχε χειροτερεύσει σε τέτοιο βαθμό τελευταία, που είχε καταστεί η πιο προβληματική ελληνική εταιρεία, με τεράστια χρέη προς τη ΔΕΗ και αλλού. Αλλά και με περιπλοκές σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες επιχειρείται να βρεθεί μία λύση, η οποία θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση τόσο στην ίδια την εταιρεία όσο και στους εργαζομένους. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχω αρνηθεί να χειριστώ, πράγματι δύσκολες αποστολές. Την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τη ΔΕΗ, τώρα την υπόθεση των εκκρεμών συντάξεων. Προσπαθώ σε όλες τις περιπτώσεις να κινούμαι με ένα πνεύμα κοινής λογικής, με βάση αυτά που ισχύουν στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και με γνώμονα μία πολιτική με αποτέλεσμα.

Το ίδιο έγινε και στη ΔΕΗ. Η επιχείρηση ήταν στο χείλος του γκρεμού και διασώθηκε. Χωρίς αυξηθούν, πράγματι, τότε τα τιμολόγια. Αυτό είχα υποστηρίξει και αυτό έγινε. Τα τιμολόγια αυξήθηκαν πολύ αργότερα, λόγω του ότι υπήρξε η διεθνής ενεργειακή κρίση που εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου. Αλλά, πάντως, οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και σίγουρα κάτω από την Ισπανία και την Πορτογαλία, χώρες τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει ως χώρες πρότυπα σε αυτό το θέμα.

Τώρα, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που πήγε να καταστρέψει τη ΔΕΗ, ενισχύοντας παράλληλα τους ιδιώτες ανταγωνιστές της με 600 εκατ. ευρώ μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και υπόσχεται ότι θα δώσει ένα τσουβάλι λεφτά των φορολογουμένων, για να επανακρατικοποιήσει τη ΔΕΗ. Για να πετύχει τι αληθεια; Να αποκτήσει τον έλεγχο; Μα, τον έλεγχο τον έχει ήδη το Δημόσιο με το σημερινό ποσοστό συμμετοχής του τόσο στη ΔΕΗ όσο και στον ΔΕΔΔΗΕ! Τι χρειάζεται να δώσουμε τα χρήματα των φορολογουμένων, για να κάνουμε κάτι που γίνεται ούτως ή άλλως;!

Θέλω να σας θυμίσω ότι από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος είχατε ανακοινώσει το τέλος του λιγνίτη «ως το 2023 τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους». Τώρα που τουλάχιστον οι οικονομικοί λόγοι δεν ισχύουν, τι θα γίνει με τον προγραμματισμό που είχατε ανακοινώσει και τις επενδύσεις που θα γίνονταν και μέσω του πράσινου ταμείου;

Από το 2019-2020 που ήμουν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μετά, στο χώρο της ενέργειας, έχει μεσολαβήσει ένας οικονομικός αιώνας. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ανέβει πάνω 10 φορές, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Γι’ αυτό και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναθεώρησαν και αναθεωρούν την πολιτική τους σε πολλά ζητήματα, όπως πχ η απολιγνιτοποίηση. Το ίδιο κάνει και η Ελλάδα και γι’αυτό ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παράταση της ζωής όσων λιγνιτικών μονάδων δεν έχουν κλείσει. Από εκεί και πέρα, όμως, ας μην αυταπατώμαστε.

Η καταφυγή στο λιγνίτη για ένα-δύο χρόνια λόγω των σημερινά εξωφρενικών τιμών του φυσικού αερίου, δεν αλλάζει τον στόχο της απολιγνιτοποίησης. Αυτός είναι μονόδρομος. Διότι, ούτε οι τιμές του φυσικού αερίου θα μείνουν για πάντα στο ταβάνι, ώστε να ευνοείται εμμέσως ο λιγνίτης, αλλά ούτε και η κλιματική αλλαγή πρόκειται να σταματήσει.

Γι’αυτό και σχεδιάσαμε ένα τολμηρό πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης, ένα ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης με συγκεκριμένες δράσεις από το δικό μας Υπουργείο, οι οποίες λαμβάνουν ήδη χώρα. Π.χ. το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την πρόσληψη 3.400 ανέργων, πρώην εργαζομένων σε επιχειρήσεις των λιγνιτικών περιοχών, οι αιτήσεις για το οποίο έκλεισαν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ή το πρόγραμμα για την επιχορήγηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία, που θα αφορά και 220 νέες επιχειρήσεις στη Δυτική Μακεδονία.

Καθώς είστε υπουργός Εργασίας, τι πιστεύετε ότι είναι εκείνο που επείγει; Οι αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις ή η αύξηση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα;

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Επείγει και είναι υποχρέωσή μας- ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε- να προστατεύσουμε, αλλά και να ενισχύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών. Και αυτό ακριβώς κάνουμε τα τελευταία τρία χρόνια με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε, η οποία μας έχει βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις διαδοχικες κρίσεις.

Είναι χάρη στη συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που μειώσαμε την ανεργία από το 17,5% που την παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019 στο 12,2% τον περασμένο Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Είναι χάρη στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε που οι επιχειρήσεις μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% το 2022, η οποία, συνδυαζόμενη με τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, ενίσχυσε κατά συνολικά σχεδόν 12% στο εισόδημα των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Είναι χάρη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που, παρά τις διεθνείς θύελλες, η οικονομία μπορεί να ανταποκριθεί στις επικείμενες αυξήσεις των συντάξεων για τις οποίες σας μίλησα.

Τι αποδεικνύουν αυτά που σας λέω; Ότι αφ’ ης στιγμής έχεις μία σοβαρή κυβέρνηση, που εφαρμόζει μία σοβαρή οικονομική πολιτική, τότε δεν χρειάζεται να επιλέξεις ποια κοινωνική ομάδα θα ωφελήσεις και ποια θα παραμελήσεις. Αντίθετα, ολόκληρη η κοινωνία μπορεί να ωφεληθεί από μία αποτελεσματική οικονομική πολιτική σαν και αυτή που εφαρμόζουμε!

Την περίοδο 2015 – 2019 λόγω κρίσης κυριάρχησε η επιδοματική πολιτική. Για άλλους λόγους όπως η πανδημία του κορωνοϊού και η αύξηση στην τιμή της ενέργειας αυτή η πολιτική συνεχίζεται από το 2020 έως σήμερα. Πως θα ξεφύγουμε από τα επιδόματα και θα δούμε μια οικονομία σε «κανονική» λειτουργία;

Σε σχέση με την κανονική λειτουργία της οικονομίας, τα στοιχεία είναι εδώ και αποδεικνύουν ότι αυτό έχουμε πετύχει: Το αποδεικνύει η ανάπτυξη 8,3% του 2021, η αναπτυξη 7,8% το πρώτο εξάμηνο του 2022, η μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες. Αποτελέσματα που πετύχαμε παρά τις αντίξοες διεθνείς οικονομικές συνθήκες που δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στην προσπάθεια που έχει γίνει! Από εκεί και πέρα, πρώτοι εμείς μιλήσαμε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της επιδοματικής πολιτικής.

Οχι για να μειωθεί η στήριξη. Αλλά για προσαρμοστεί η επιδοματική πολιτική στα νέα δεδομένα. Για να στηρίζονται όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη. Αλλά και για μπορούν να εξυπηρετούνται και άλλοι στόχοι πολιτικής όπως είναι π.χ η μείωση της ανεργίας. Με τον νόμο “Δουλειές Ξανά” π.χ. περάσαμε ρυθμίσεις ώστε να ωφελούνται οι πραγματικοί άνεργοι και όχι αυτοί που δηλώνουν εισοδήματα 30, 40 και 50 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα εισαγάγαμε μία λογική κινήτρων, ώστε να βοηθήσουμε τους ανέργους να βρουν ευκολότερα δουλειά- όπως το επίδομα εργασίας, με το οποίο οι νεοπροσλαμβανόμενοι άνεργοι, παίρνουν, πέρα από το μισθό τους, και το 50% του επιδόματος ανεργίας, μέχρι τη συμπλήρωση του χρόνου που θα το λάμβαναν κανονικά.

Δεν θέλουμε ο άνεργος να είναι μονίμως εξαρτημένος, αλλά να τον βοηθήσουμε να βρει εργασία. Και αυτό είναι νομίζω που μας ξεχωρίζει από τις προσεγγίσεις του παρελθόντος!

Να δούμε λίγο και το θέμα των υποκλοπών. Έχετε πολιτική εμπειρία και οξυδέρκεια. Είναι δυνατόν μετά από όσα έχουν γίνει γνωστά να μη συνδέεται η χρήση του predator και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ; Τόσες συμπτώσεις πια στις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη;

Δεν είμαι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Εκείνο, το οποίο εμείς λέμε από την αρχή, είναι ότι επρόκειτο περί σοβαρού λάθους αυτό που έγινε με την υπόθεση Ανδρουλάκη. Γι’αυτό το λόγο, δύο άνθρωποι σε υψηλά αξιώματα έφυγαν από τη θέση τους. Φέραμε, παράλληλα, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που κυρώθηκε με νόμο, για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.

Και είμαστε εδώ για την περαιτέρω βελτίωσή του, σε μία προσπάθεια  να ισορροπήσουμε μεταξύ της προστασίας της εθνικής ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δικαιωμάτων. Και σε αυτή την προσπάθεια καλούμε και την αντιπολίτευση να συμμετάσχει, ώστε όλοι μαζί και με βάση το τι ισχύει σε πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, να αποκτήσει και η πατρίδα μας ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και να μην έχουμε ξανά τέτοια φαινόμενα!

Ας περιμένουμε να ολοκληρωθεί η Εξεταστική Επιτροπή, για να έχουμε όλοι ίσως πληρέστερη εικόνα τόσο για την υπόθεση στην οποία αναφέρεστε όσο και για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ.

Κάτι τελευταίο. Να φοβόμαστε την τουρκική επιθετικότητα; Την κλιμάκωση που συνεχίζεται από την πλευρά της Τουρκίας;

Έχουμε, πράγματι, μία κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Ερντογάν και της Τουρκίας όλο το τελευταίο διάστημα. Κλιμάκωση που δεν παραπέμπει ούτε στον 21ο, ούτε καν στον 20ο αιώνα, αλλά είναι ένας ιστορικός αναχρονισμός. Εκείνο το οποίο εμείς κάνουμε είναι ότι ενισχύουμε τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας από τη μία πλευρά και ενισχύουμε και την άμυνά μας από την άλλη.

Είναι, επίσης, ξεκάθαρο- και φάνηκε και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ- ότι η πατρίδα μας έχει τις κόκκινες γραμμές της και δεν δέχεται να αμφισβητηθεί η εθνική της κυριαρχία. Ταυτόχρονα, απευθυνόμαστε στην Τουρκία και της λέμε ότι είναι προς όφελος και των δύο λαών, να βάλουμε όλες αυτές τις πρακτικές που ζούμε όλο το τελευταίο διάστημα από την πλευρά τους στην άκρη.

Και να κοιτάξουμε στο μέλλον με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας! Εύχομαι η τουρκική ηγεσία θα συνετιστεί. Αλλά την ίδια στιγμή εργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα για οποιοδήποτε πιθανό ενδεχόμενο. Το ξαναλέω, όμως, η όξυνση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός από τους δύο λαούς. Η συνεννόηση είναι.