"Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη των εταίρων μας" - Σημεία ομιλίας του Κωστή Χατζηδάκη σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Ινστ. Δημοκρατίας Κων/νος Καραμανλής και τα Ιδρύματα Hanns Seidel και Wilfried Martens στις Βρυξέλλες

    Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

 

kx_panel_brusselsΟ πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης μίλησε σήμερα, Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014,  στις Βρυξέλλες σε ημερίδα με θέμα: 

Αποπληθωρισμός ή πληθωρισμός;

Η ευρωπαϊκή πολιτική υπό το πρίσμα της ελληνικής κρίσης

 

που διοργάνωσαν το ιδρύμα Hanns Seidel, το Κέντρο για τις Ευρωπαϊκές Σπουδές «Wilfried Martens» και το Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». 

Ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του μεταξύ των άλλων υπογράμμισε τα ακόλουθα: 

  • Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το τεράστιο δημόσιο χρέος και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, οδήγησαν την οικονομία μας σε έναν φαύλο κύκλο. Γι' αυτό ένα πρόγραμμα προσαρμογή ήταν σίγουρα αναγκαίο. Φυσικά, όλοι πλέον αναγνωρίζουν πως το πρόγραμμα είχε ορισμένα δομικά ελαττώματα: Δυσανάλογη έμφαση δόθηκε στην αύξηση των φόρων και όχι στη μείωση των δημοσίων δαπανών. Ταυτόχρονα, οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούσαν με αργό ρυθμό. 
  • Παρά όμως τα λάθη που έγιναν στην αρχή, η Ελλάδα άνοιξε βήμα και στα δυόμισι τελευταία χρόνια, εφάρμοσε σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 
  • Ωστόσο, ένας από τους βασικούς κρίκους που λείπουν για να βγούμε οριστικά από την κρίση είναι η ρευστότητα. Και για να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, η λέξι-κλειδί είναι η λέξη "εμπιστοσύνη". 
  • Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσφάτως, είναι πολύ σημαντικές - όμως πολύ σημαντικό είναι για μας να ελαχιστοποιηθεί το πολιτικό ρίσκο. Η ψυχολογία μετράει- ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα. 
  • Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής-είμαστε πολύ κοντά να αφήσουμε πίσω την ύφεση. Αλλά οι συνέπειες της κρίσης και η πολύχρονη υπερ-προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις, θέτουν νέες προκλήσεις στην πορεία μας προς την τελική επιτυχία. Επιπλέον, οι λαϊκιστές στην Ελλάδα επιχειρούν να εκμεταλλευθούν πολιτικώς την κατάσταση. 
  • Αντιθέτως, εμείς γνωρίζουμε πως αυτή η μεγάλη προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί συνδυάζοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με τις πολιτικές για την κοινωνική συνοχή. Γι' αυτό τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους προς τις προοπτικές της Ελλάδας: Χρειαζόμαστε χρόνο. Χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα. Χρειαζόμαστε υποστήριξη όχι για να σταματήσουμε, αλλά για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη των εταίρων μας είναι τώρα περισσότερο αναγκαίες από ποτέ προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουμε την επιτευχθείσα πρόοδο και να μη χάσουμε το μομέντουμ. Όσα έχουμε ήδη επιτύχει πρέπει να επικοινωνηθούν τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις αγορές, ώστε να οικοδομήσουμε την αναγκαία εμπιστοσύνη.